
Hulshorst 4 mei 2025
Op 5 mei 1945 de eerste dag van onze vrijheid hebben we hier in ons land geroepen: DAT NOOIT MEER, nooit meer die haat van de ene mens t.o.v. die andere, nooit meer die haat van dat ene volk t.o.v. het andere volk, nooit meer die discriminatie van die ene mens t.o.v. die andere mens, van het ene volk t.o.v. het andere volk.
En nog is op veel plaatsen, in veel landen, bij veel mensen de overtuiging nog niet voldoende doorgedrongen dat, waar mensen andere mensen uitsluiten, discrimineren, mensen het vermogen om samen te werken nog niet voldoende hebben ontwikkeld.
Momenteel wordt er in het hele land de Nationale herdenking worden gehouden. Hier, maar op vele andere plaatsen in het land worden herdenkingsplechtigheden gehouden en kransen gelegd. We herdenken daarbij alle Nederlandse burgers en militairen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van WO II. Daarnaast is de nationale herdenking een eerbetoon aan de militairen en mensen uit het verzet die tijdens WOII sneuvelden voor de vrijheid van anderen. Dit monument is hier een voorbeeld van. De 7 bemanningsleden hier op 1 april 1944 gesneuveld. Uiteindelijk is het van belang om ons te blijven herinneren wat er in de Tweede Wereld Oorlog is gebeurd.
Het is het verhaal, dat het verdient om verteld te worden. Net als al die andere verhalen, juist nú velen de oorlog niet bewust hebben meegemaakt, moeten wij ons tot het uiterste inspannen om de herinnering gaande te houden. Een terugblik is nog steeds van groot belang, want wat toen plaatsvond is voor de jeugd nauwelijks te begrijpen en voor de oudere generatie moeilijk onder woorden te brengen. Daarom is het ook goed en bemoedigend dat hier vanavond veel jongeren aanwezig zijn. In de beleving van deze herdenking zijn ze ook op een andere manier betrokken bij deze dagen.
Morgen, 5 mei vieren we onze vrijheid. Een vrijheid die we 80 jaar geleden in Nederland hebben verworven en sindsdien hebben kunnen behouden. Een vrijheid die we moeten koesteren in een wereld waar angst voor oorlog, terrorisme en onderdrukking voor heel velen nog aan de orde van de dag is.
Vrijheid is een verantwoordelijkheid die op ons allemaal rust, waar we over willen beschikken en eigen keuzes willen maken. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt om waakzaamheid.
We weten ons genoodzaakt om in internationaal verband mee te denken en mee te doen om vrijheid elders in de wereld te beschermen of te herstellen
Door de strijd in vele crisisgebieden blijft de realiteit van vrijheid en onvrijheid actueel.
Het is toch van de knotsigen dat wij een regime steunen dat duizenden kinderen vermoordt, bewust journalisten en hulpverleners vermoordt omdat ze oorlogsmisdaden melden: en dat ronduit ontkennen. Het maakt alles wat rondom 80 jaar vrijheid gezegd wordt over “dat nooit meer” huichelachtig en hypocriet, om je voor te schamen. Zo lang er oorlog is, mensen gemarteld en onderdrukt worden zal er geen vrede zijn in de wereld.
Bij dit monument krijgen we gelegenheid om uiting te geven aan ons respect, waardering en ontzag voor de gesneuvelden. Zij hebben hun leven gegeven met een ongekende inzet en loyaliteit. Samen met u allen hoop ik van harte dat we elkaar over een jaar hier weer moge ontmoeten.
Om vrijheid te kunnen behouden moet je het blijven onderhouden.
Samen – Gijsje Hop

80 Jaar vrijheid

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.
De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet zijn 80 jaar later nog steeds zichtbaar. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië/ Indonesië. Maar ook breder werkt de Tweede Wereldoorlog door, zoals in de manier waarop we naar de wereld kijken.
Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we met 80 jaar vrijheid ook dat wij in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen, vraagt om ieders verantwoordelijkheid.
Wij kregen in 1945 onze vrijheid terug, maar op veel plaatsen in de wereld wordt tot op de dag van vandaag oorlog gevoerd. Vrijheid is nooit af; we moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Op die manier blijft Nederland een vrij, tolerant land. Daarom vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar.