PERSBERICHT

Unieke herdenkingsvlucht Britse bommenwerper op 4 mei

Speciale herdenkingsvlucht over de plek waar in WOII eenzelfde vliegtuig neerstortte.

Middenin de bossen van Harderwijk wordt ieder jaar op 4 mei twee minuten stilte gehouden bij het Lancastermonument in Hulshorst. Op deze plek stortte in 1943 een Britse bommenwerper neer. De bemanningsleden die daarbij omkwamen worden dit jaar op een bijzondere manier herdacht. Eenzelfde bommenwerper, de AVRO Lancaster, zal die dag precies over de plek vliegen van het neergestorte toestel.

Dodenherdenking bij het Lancastermonument

Zoals elk jaar wordt ook in 2022 bij het Lancastermonument twee minuten stilte gehouden tijdens de nationale dodenherdenking om 20.00 uur. Om allen die voor onze vrijheid vielen te herdenken en in het bijzonder voor de mensen die op deze plek het leven lieten.

Op de plek van het Lancastermonument stortten op 1 april 1943 zeven bemanningsleden met hun Lancasterbommenwerper neer midden in de bossen van Harderwijk. Geen van de inzittenden overleefde de crash. Een speciaal monument herinnert nu nog aan de omgekomen bemanningsleden.

Speciale herdenkingsvlucht

Dit jaar worden de zeven bemanningsleden van de gecrashte Lancaster op een bijzondere manier herdacht. Op 4 mei vliegt voorafgaand aan de twee minuten stilte – om 16.42 uur precies – een soortgelijke AVRO Lancaster met een speciale “fly-past” over het Lancastermonument Hulshorst.

Deze historische bommenwerper uit Groot-Brittannië maakt die dag een speciale herdenkingsvlucht over een aantal plaatsen in Nederland. Eind van de middag zal deze bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog dus ook boven de Harderwijker bossen vliegen.

AVRO Lancaster bommenwerper

Deze AVRO Lancaster PA474 is de grootste bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog en eigendom van de Battle of Britain Memorial Flight. Goed onderhouden door RAF-vrijwilligers wordt deze bijna 80-jarige historische bommenwerper in vliegklare staat gehouden en elk jaar gekeurd en getest om te mogen vliegen.

Locatie monument

De precieze locatie van het Lancastermonument is 52º19’53’’ N en 5º44’3’’ E (via GPS). De locatie is afgesloten voor verkeer, maar is wel te bereiken met de fiets of lopend. Het monument ligt aan de Schapendrift (in het bos). Deze weg ligt tussen de Stakenburgweg (fietsknooppunt 73) en de parkeerplaats Hierderweg bij voormalig station Hulshorst. Aan beide kanten is gelegenheid tot parkeren op een parkeerterrein.